Як заощадити на ремонті?

На своїй Facebook сторінці заступник Міністра регіонального розвитку Лев Ревазович Парцхаладзе розповідає як заощадити на ремонті.

Багато хто відкладає в «довгу скриню» питання оновлення житла через те, що такий процес вимагає значних фінансових вливань. Але деякі професійні хитрощі допоможуть заощадити значні кошти і допоможуть досягти відмінного результату.

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПЛАНУ
По-перше, необхідно скласти план ремонту. Чітко визначиться, яким ви хочете бачити кінцевий результат.

Другий крок – хто саме буде проводити ремонтні роботи.

Це питання дуже важливе, тому що існує робота, яку може виконати будь-яка людина (підготовка площі до ремонту, поклейка шпалер, фарбування стін), а є випадки, в яких не обійтися без профі (заміна електрики, сантехніки і каналізації, укладання плитки).

У другому випадку варто ретельно підібрати підрядну організацію. Зараз мережа Інтернет переповнена рекламою послуг будівельних компаній. Не поспішайте в цьому питанні, вивчіть всі пропозиції, адже найдорожче не означає найякісніше. Звертайте увагу на відгуки людей, на репутацію фірми і адекватність цін.

ЗНАЧНО ЗАОЩАДИТИ НА РЕМОНТІ МОЖНА ЗА РАХУНОК БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
Наразі ринки та будівельні гіпермаркети пропонують величезний вибір різних матеріалів. Ціни – від найнижчих до «космічних».

 Ціна – найвагоміший із чинників, то тут краще дотримуватися золотої середини. У будмаркетах постійно проводять розпродажі та акції, тож це питання також можна відстежувати.

 Значно заощадити можна на ремонті невеликих приміщень. Наприклад, ванної кімнати чи невеликої спальні. Звертайте увагу на залишки товарів (для ремонту у ванній можна поєднувати плитку двох і більше видів, теж стосується і шпалер).

 Ще один спосіб економії полягає в роботі, як кажуть «раз і назавжди». Саме це стосується підлоги кухні. Її варто покрити плиткою, адже будь-який лінолеум, навіть найдорожчий, через кілька років втратить свій вигляд.

 Економним може бути ремонт в період «затишшя», яким вважається зимовий час. Багато існує «за» та «проти» ремонту в «мертвий» сезон. 
Але якщо квартира тепла , а бажання оновити житло непереборне, то чому б і ні?!

РЕМОНТ В НОВОБУДОВІ АБО САМ СОБІ ПРОРАБ 
Всі вищезазначені поради стосуються і ремонту в новобудові. Але, все ж таки є суттєві відмінності.

Дуже важливий момент: щойно побудований будинок протягом двох наступних років буде давати усадку, наслідком чого можуть бути тріщини в стінах, спучування підлог, патьоки від системи опалення та водопостачання. Тож не варто витрачатися на дорогий ремонт, економніше буде купувати матеріали вітчизняних виробників, які часто не гірше імпортних, а ціна відрізняється у рази.

 У новобудові завжди є робота, яку може виконати будь-який господар. Наприклад, прибирання і вивезення сміття, демонтажні роботи.

 Також можна заощадити на вирівнюванні і штукатуренні стін. Наприклад, натяжна або гіпсокартонна стеля не потребують попереднього вирівнювання. Теж саме стосується стін, якщо обшити їх гіпсокартонними листами чи спеціальними панелями.

 Якщо бажаєте обклеїти стіни шпалерами – придбайте якісну гіпсову шпаклівку, не викидайте гроші «на вітер» купуючи акрилову. 
Зверніть увагу на шпалери під фарбування, вони коштують дорожче, але ширші і довші. Тож рулонів знадобиться менше. Роблячи «косметичний» ремонт в майбутньому їх не доведеться переклеювати, а лише пофарбувати в новий колір. І таку процедуру можна проводити до 10 разів!

 Що стосується шпалер в дитячій кімнаті, то у моді наразі «мультяшні», які коштують дорого. Вихід є – до рулону «казково дитячих» шпалер підбирайте звичайні недорогі, бажано, пастельних тонів і комбінуйте.

 Якщо у вас відчутно нерівні стіни, можна використати декоративну штукатурку, яка наноситься великими об’ємним мазками. Вона додасть стінам ефектний вигляд при мінімальних витратах.

 Якщо вирішили пофарбувати стелю, то не обов’язково купувати найдорожчу шпаклівку, аналогічно з фарбою – досить буде середньої ціни, але слідкуйте за відгуками про якість.

 Заощадити можна також купуючи «чорновий» будівельний матеріал (цемент, брус) по оголошеннях. Адже найчастіше це залишки невикористаних матеріалів, що залишаються у людей при ремонті. Його і викинути шкода і діти нема куди, тож продають за найнижчу ціну.

ОБИРАЄМО ТА «РОЗСТАВЛЯЄМО» МЕБЛІ ДО ПОЧАТКУ РЕМОНТНИХ РОБІТ 
 Заощадити можна і на роботі дизайнера. Але тут треба бути дуже уважним – прийдеться пригадувати, або наново вчити математику, геометрію та креслення. Необхідно обов’язково врахувати декілька важливих моментів, аби потім не доводилося перероблювати:

 Візьміть крейду і помітьте на стінах приблизно де будуть розташовуватися ваші меблі та електричні розетки. Бажано, намалювати в наявних габаритах.

Сфотографуйте всі стіни та стелі вашого приміщення разом з вже прокладеними електричними мережами. Потім, коли стіни вже будуть заштукатурені, будете знати де прибити цвях, не ризикуючи «влучити» у проводку.

 Плануючи ремонт ванної кімнати одразу вивчіть весь асортимент ванн, розміри та габарити, бажано одразу визначитися з тим, яку ванну придбаєте. Додайте ще по 5 см на штукатурку та плитку.

 Ті самі поради стосуються і кухонних меблів, вивчіть асортимент стандартних модулів. В іншому випадку, коли в приміщення кухні не зможете вписати стандартні кухні, прийдеться робити нестандартні елементи меблів. Переплата на виготовлення нестандартних модулів може болісно вдарити по кишені та затягти час на виготовлення.