«Озерна алея» програла суд і не змогла відновити дію містобудівних умов на скандальний ЖК «Львівська мрія»

Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області і залишив чинним рішення про скасування містобудівних умов для ПП «Озерна алея» на будівництво житлового комплексу «Львівська мрія» на вулиці Володимира Великого, 2-а у Львові.

Вже зараз забудовник на своєму сайті вказує абсолютно інший проєкт. Тепер це 16-поверхівка, де кількість квартир становить понад 300. Із 16 поверхів, лише два призначені під комерційну діяльність, а решта житлові.

Проблеми у будівництві виявили й інспектори Департаменту архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області. У серпні 2018 року інспектори ДАБІ скасували підприємству містобудівні умови (далі – МУО).  Основна причина – це зонінг. Згідно з позицією ДАБІ, територія належить до зони Г-2, де можна будувати переважно магазини, торгові комплекси та інше. А тому побудова багатоквартирного будинку суперечить генеральному плану та зонінгу.

Це рішення “Озерна алея” оскаржила в суді. Компанія стверджувала, що там насправді зона багатоповерхової житлової забудови – Ж-4 – на підставі детального плану території. Виконавчий комітет виступив на стороні забудовника і проти ДАБІ.

Попри те, що зонінг можуть міняти лише депутати, а не виконком, суд першої інстанції вирішив спір на користь виконкому та забудовника, і 27 травня дозволив «Озерній алеї» і далі здійснювати будівництво. Це рішення суду ДАБІ спершу не оскаржувало і пропустило термін апеляції.

Однак після нашого матеріалу інспекція подала апеляційну скаргу. В суді інспекція стверджувала, що про результат суду першої інстанції дізналась лише 6 листопада, у той же день, коли «Наші гроші. Львів» опублікували вищезгадане розслідування.

Стан будівництва на cічень 2020 року (фото ЛУН)

В результаті розгляду апеляційної скарги, судді не погодилися з висновками суду першої інстанції. Як сказано в постанові, згідно з розробленим містобудівним розрахунком, на цій території планується будівництво багатоквартирного будинку, що не відповідає вимогам до забудови зони Г-2.

Також колегія суддів зазначила, що детальний план території може виключно уточнювати забудови у раніше встановленій зоні, а не змінювати раніше встановлені види забудови. Окрім того, будь-які МУО, які суперечать генеральному плану та/або плану зонування, підлягають безумовному скасуванню.

ПП «Озерна алея» ще може оскаржити це рішення у Верховному Суді.

Як пояснює юрист з містобудівного права Юрій Брикайло, скасування МУО не зупиняє будівництво, але це своєю чергою може бути підставою для ДАБІ скасувати компанії дозвіл на будівництво.

«Тут специфічна ситуація, якщо вони вже на підставі МУО належним чином розробили проєктну документацію і навіть отримали дозвільні документи ДАБІ, тоді компанії вже все одно, є містобудівні умови чи не має. Свою дію МУО, по-суті, вони вичерпали фактом затвердження проекту. Однак, скасування містобудівних умов є підставою для скасування дозвільних документів на будівництво, що унеможливить подальше проведення будівельних робіт та, відповідно, здачу об’єкта в експлуатацію», – розповів Юрій Брикайло.

Ми намагались отримати коментар від ДАБІ, чи є законним наразі будівництво і чи скасовувала інспекція дозвіл на виконання будівельних робіт, однак інспекція протягом 3 тижнів не відповіла на запит і відмовилась коментувати будівництво усно.

••••••••••••••••••••••••••••••••

Додатково повідомляємо, що на базі Асоціації західноукраїнських забудовників розпочала роботу юридична консультація, що БЕЗКОШТОВНО надає відповідну правову допомогу та інформацію загального характеру, необхідну потенційним покупцям квартир. Таку консультацію Ви можете отримати, заповнивши заявку за  посиланням:  ЗАПИТАТИ У ЮРИСТА     або завітавши до нас в офіс, попередньо домовившись про зручну для Вас дату та годину за тел. 097-399-46-43.

Також Ви можете отримувати всі новини про діяльність нашої Асоціації та цікаву інформацію у сфері будівництва, приєднавшись до нашої сторінки у соціальній мережі Facebook за посиланням https://goo.gl/SpzutJ