У Верховній Раді України прийняли в першому читанні законопроєкт №5655 щодо реформи ДАБІ

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» підтримали 309 депутатів.

Така значна підтримка говорить про високу якість законопроєкту!

“Прийняття законопроєкту №5655 – це велика перемога. Цей законопроєкт є основним у реформуванні сфери містобудування та реформи ДАБІ. Він допоможе перетворити українську будівельну сферу на прозорий і якісний механізм”,- зазначив Президент #КБУ Лев Парцхаладзе.

Проєкт закону передбачає лібералізацію процесу дозволів та оформлення будівництва, а також повну діджиталізацію взаємодії забудовника з дозвільними процесами.

Ключові блоки нової реформи ДАБІ:

  • МІСТОБУДІВНИЙ КОНТРОЛЬ ТА НАГЛЯД
  • ДОЗВІЛЬНА СИСТЕМА
  • МІСТОБУДІВНА ДОКУМЕНТАЦІЯ
  • ВВЕДЕННЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

Головні меседжі реформи:

Для реєстрації права на здійснення будівельних робіт пропонується декілька варіантів – самостійно через електронну систему, з залученням нотаріусів та органи місцевого самоврядування.
Для об’єктів стратегічно-державного значення архітектурно-будівельний контроль та введення в експлуатацію здійснюватиме держорган, що створюється (ДІАМ).
Об’єкти СС2, СС3 (наприклад, житлові комплекси, промислові об’єкти чи торгово-розважальні центри), у питаннях контролю та вводу в експлуатацію пропонується залучати приватні структури, вимоги до яких прописані законодавством, а їх акредитацію та контроль проводитиме Мінрегіоном.

 #КБУ приймала активну участь в розробці концепції реформи та в створенні законопроєкту.