ЗАСІДАННЯ РАДИ ДИРЕКТОРІВ КБУ: ЗНАЙОМСТВО З НОВИМ ОЧІЛЬНИКОМ ДАБІ

17 квітня у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулося розширене засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України.

Традиційно, засіданні Ради директорів розпочалося з прийняти до лав КБУ нових членів. Найгострішою темою стало знайомство членів КБУ з новим Головою Державної будівельно-архітектурної інспекції (ДАБІ) Сергієм Кузьміним. Нового очільника ДАБІ представив присутнім Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Ми провели вже чотири робочих наради по реформуванню ДАБІ, за участю КБУ, BRDO, TOPAS та інших галузевих і експертних організацій. Хочу продемонструвати наскільки важливе реформуваання ДАБІ для створення бізнес-клімату у державі. У рейтингу Doing Business нам вдалося піднятись з 186 місця до 48 у 2017 році по компоненту «отримання дозволу на будівництво». У 2017-му було ще 55 процедур, що займало приблизно півтора року для отримання дозволу на будівництво. Зараз це 8 процедур, які займають 50 днів максимум, завдяки цьому Україна піднялась на 30 місце, де дуже висока конкуренція по процедурам, контролю якості та строках. Нас гальмує тільки один показник, вартість отримання дозволу. Є пайова участь, яка суттєво підвищує ціну. Пайова участь вже загубила своє призначення, ми боремось за її відміну, нажаль, парламент не прийняв це рішення», – зазначив Лев Парцхаладзе. 

Лев Парцхаладзе назвав деякі виявлені робочою групою проблеми у взаємовідношенні ринку та ДАБІ: масові та системні порушення містобудівного законодавства, як з боку компаній, так і функціонерів ДАБІ; недостатня якість контролю, як з боку бенефіціарів, так і з боку держави; відсутність єдиного вікна, зокрема, єдиного кабінету забудовника, тощо.

Сергій Кузьмин у своєму виступі визнав, що більшість проблем у ДАБІ – системні.

«У державній інспекції дуже багато проблем, із структурою яких ми зараз розбираємося, щоб визначити першочергові. Системна проблема – невдоволення замовників будівництва і громадськості. Потрібно знайти точку рівноваги між усіма інтересами”, – наголосив Голова ДАБІ.

Регіональні представники КБУ поділились з С. Кузьміним кейсами, які демонструють замість продуктивного діалогу між бізнесом та інспекцією – масштабування та нескінченні цикли «помилок». Наймасовішою, крім «технічних», є відмова у видачі дозволів на підставі перегляду інспекторами ДАБІ звітів експертних організацій, передусім державної форми власності. 
Ще однією гострою проблемою, на яку наголошували представники будівельного бізнесу, є позапланові перевірки ДАБІ за запитом так званої громадськості. 

«ДАБІ буде діяти виключно у рамках законодавства», – відповідав Сергій Кузьмін. Наостанок він пообіцяв, що після аналізу ситуації у системі ДАБІ, готовий прийняти участь у засіданні Ради директорів КБУ та розповісти про стратегію змін Держархбудінспеції.

Кофедерацією було скеровано на адресу ДАБІ лист на двадцяти восьми аркушах з детальним аналізом існуючої проблематики, яка є, на думку членів КБУ, в діяльності ДАБІ. Вона стосується порушення посадовими особами ДАБІ вимог чинного законодавства стосовно видачі декларацій про початок будівельних робіт та сертифікатів про введення в експлуатацію. На цьому було акцентовано увагу нового керівника та висловлено прохання розібратися з цією ситуацією. Новий очільник пообіцяв на наступному засіданні КБУ повідомити про результати даного звернення.