Експерти з нерухомості пояснили, чому у випадку скасування пайового внеску житло не подешевшає

11 вересня, Верховна Рада України в першому читанні підтримала Законопроект №1059 про стимулювання інвестиційної діяльності. «За» проголосували 290 депутатів. Однією з норм документа є скасування пайового внеску щодо забудовників, згідно з якою будівельні компанії можуть звільнити від сплати грошей у місцевий бюджет для розвитку інфраструктури. Зараз вона становить 4% для житлових і 10% для нежитлових забудов.

Проте можливе прийняття Закону в наступному читанні не надто потішить тих, хто через відміну пайових внесків розраховував на подешевшання квартир. Про це журналістам ZAXID.NET розповів агент із нерухомості Олег Феник.

ПЕРЕЛІК НЕЗАКОННИХ ЗАБУДОВ ТУТ

«Це не вплине сильно на ринок нерухомості, адже наразі він у нас стабільний: будівництво ведеться, житло розкуповують. Оскільки Львів є стратегічно цікавим містом і до нього з кожним роком переїжджає все більше людей, новобудов не вистачає. З іншого боку, ми маємо сегменти економ- та бізнес-класу. Тобто, від нижчої ціни й до високої. Тому вибір є», – пояснює він.

Проте в Асоціації західноукраїнських забудовників вважають: насправді пайовий внесок забудовника лягає на покупця.

«Це кошти, які закладаються в собівартість одиниці квадратного метра, тому платниками таких грошей є, власне, покупці житлової і нежитлової нерухомості. Ще за соціальну й мережеву інфраструктуру біля новобуду часто платять бізнесмени», – пояснив виконавчий директор Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк.