В Україні дозволили будувати хмарочоси

Мінрегіонбуд ввів нові державні будівельні норми (ДБН), в яких встановлена нова максимальна висота, за якою можуть проектуватися висотні громадські будинки – 150 м. Зараз у чинних нормах максимальна висота, за якою дозволяється проектувати висотні житлові та громадські будинки, складає 100 м.

“Ми розширюємо можливості для реалізації сучасних та цікавих рішень у висотному будівництві. Тому в нових ДБН, по-перше, встановлюємо нову максимальну висоту, за якою можна будувати висотні громадські будинки. Це 150 м. А, по-друге, вводимо можливість проектувати, крім висотних будівель, сучасні висотні комплекси” – заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

При цьому, у нових ДБН вводиться низка сучасних вимог для підвищення безпеки цих будівель, зокрема:

– встановлюються вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель. Це дозволить збільшити несучу спроможність таких висотних будівель як мінімум на 20%;

– встановлюються вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель, що дозволить будувати їх на територіях з сейсмічністю до 7 балів, тобто, на всій території України;

– вводиться обов’язкове проведення аеродинамічного обдуву моделі нового висотного будинку та навколишніх будівель і споруд. Це дозволить контролювати та за необхідності зменшувати пориви вітру у висотній забудові ще на етапі проектування;

Норми вже затверджені та будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступлять в дію.

ДЖЕРЕЛО: https://varianty.lviv.ua/